Lecţie de iubire: 75 de ani împreună
0Căsnicia soţilor Sevastiţa şi Gheorghe Georgescu din Craiova a rezistat războiului şi greutăţilor financiare, iar cei doi bătrâni se bucură de copii, nepoţi şi strănepoţi. Cel mai longeviv cuplu din Bănie a sărbătorit nunta de diamant. Povestea lor de dragoste a început în 1935 şi ar putea servi drept scenariu pentru un film.
Bebe, cum îi spun prietenii, are acum 90 de ani. Avea doar 15 atunci când a cunoscut-o pe Tiţa. Deşi au trecut trei sferturi de secol, îşi aminteşte acel moment ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. „Eram elev la Liceul Tehnic din Craiova şi am fost invitat la ziua de naştere a unei verişoare. Acolo era şi Tiţa, vecină cu sărbătorita", povesteşte bătrânul.
A cucerit-o cu un tangou
Pentru a-i cuceri inima, Bebe s-a oferit să o înveţe tangou şi i-a cântat o romanţă. „El a fost primul băiat cu care am dansat. M-a învăţat tangou, eu nu prea ştiam să dansez. Era un băiat vorbăreţ şi ştia să cânte. Mi-a cântat o romanţă. M-a dus cu vorba", mărturiseşte acum bătrâna cu zâmbetul pe buze. Între cei doi adolescenţi s-a legat o idilă. „A fost o iubire copilărească, eram mai mult ca fraţii, doar ne ţineam de mână. Abia după un an ne-am pupat", spune Gheorghe.
Povestea de iubire a celor doi s-a sudat în anii care au urmat. Au absolvit amândoi liceul, iar în 1937, la vârsta de 17 ani, Bebe a plecat în armată. Cei doi nu s-au văzut trei luni, însă distanţa i-a apropiat şi mai mult. În vara lui 1941, Bebe a cerut-o pe Tiţa în căsătorie pe malul lacului Nicolae Romanescu din Craiova. „A fost o surpriză. Am vorbit dinainte cu un ospătar şi ne-a pregătit o masă pe malul lacului, cu şampanie la rece. După ce ne-am plimbat cu barca, ne-am dus la masă şi am cerut-o de soţie. În genunchi, bineînţeles", povesteşte bătrânul.
Însă Bebe a fost chemat din nou la datorie. În august 1941 bărbatul a fost trimis pe front. „M-am rugat pentru el în fiecare seară. Îmi era teamă că nu o să-l mai văd niciodată", spune Sevastiţa.
1.155 de zile pe front
Bebe şi Tiţa se iubesc la fel de mult ca acum 75 de ani
Opt luni mai târziu, Bebe a obţinut o permisie şi s-a întors în ţară. „Am ajuns în Calafat, la părinţii mei, duminică seară, în ziua de Paşti. Am stat de vorbă cu ei toată noaptea, iar a doua zi dimineaţă le-am zis că plec la Craiova să mă însor", povesteşte bărbatul. S-a dus direct la casa Tiţei, iar a doua zi erau în faţa ofiţerului stării civile.
„Ne-am căsătorit pe 11 aprilie, chiar de ziua mea. Aşa s-a nimerit", spune bărbatul. Bucuria nu a durat mult. Peste câteva zile, Bebe a trebuit să se întoarcă pe front unde a stat în total 1.155 de zile.
Bărbatul a urmat o carieră în domeniul învăţământului predând materii tehnologice. „Nu am avut o situaţie financiară bună, dar am fost o familie fericită. Avem doi copii, doi nepoţi şi doi strănepoţi", spune bătrânelul ţinându-şi soţia în braţe.
Cât despre reuşita unei căsnicii, Tiţa spune că secretul stă în puterea fiecăruia de a ceda: „Dacă nu lasă amândoi de la ei, nu se alege nimic. Trebuie să ştie fiecare să cedeze atunci când trebuie".