Boc îl îmbogăţeşte pe Costea dacă îl schimbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Eximbank, Ionuţ Costea, va primi dacă va fi înlocuit din funcţie peste 620.000 de euro, echivalentul salariilor pe care le-ar fi luat până în septembrie 2012. Premierul Emil Boc l-a atenţionat pe Costea că, dacă nu îşi va micşora salariul de 20 de ori, îl va schimba din funcţie.

Prim-ministrul a afirmat, în cadrul unei emisiuni televizate, că ar putea recurge la soluţia înlocuirii directorului de la Eximbank - bancă având capital majoritar de stat - , chiar dacă este o procedură complicată. Procedura grea de care a vorbit Boc implică însă şi o sumă mare de bani pe care o va primi bancherul.

Contractul de mandat al conducerii Eximbank, încheiat până la 30 septembrie 2012, prevede că, în cazul revocării sale înainte de termen, Ionuţ Costea trebuie să primească o sumă care să fie echivalentă cu cea a salariilor pe care le-ar fi luat până la expirarea mandatului, potrivit Hotnews. Ionuţ Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, câştigă lunar peste 20.000 de euro. Dacă ar fi schimbat din funcţie la sfârşitul acestei luni, el ar trebui să încaseze, conform clauzelor contractuale, peste 620.000 de euro, echivalentul a 31 de salarii.

Premierul Emil Boc i-a cerut şefului de la Eximbank, bancă având capital majoritar de stat, să-şi taie singur salariul de la 20.000 de euro la 1.000 de euro, echivalentul salariului unui secretar de stat.

Ca răspuns, şeful de la Eximbank a afirmat că este dispus să renunţe la această sumă dacă „instituţiile abilitate vor aprecia drept necesară modificarea remuneraţiilor acordate conducerilor instituţiilor financiar-bancare cu capital de stat". Costea a mai spus că nivelul remuneraţiei şi beneficiilor acordate conducerii Eximbank a fost aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor în 2006.

Eximbank şi CEC Bank sunt singurele bănci de pe piaţa românească al căror acţionar majoritar este statul. În rândul instituţiilor financiar-bancare cu capital de stat se înscriu şi autorităţile de supraveghere de pe piaţa financiară, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Banca Naţională a României şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Clauză generoasă

„Clauza de care beneficiază domnul Costea este teribil de generoasă", crede Bogdan Baltazar, fost director al BRD. Acesta susţine că există clauze de acest gen şi în cazul directorilor de bănci private.

„Cunosc o clauză în care un director va beneficia de un an de salariu în cazul în care este schimbat înainte de expirarea contractului. Şi este una dintre cele mai generoase de care am auzit", spune Baltazar. „Clauze ca ale domnului Costea există, dar în America", a încheiat fostul bancher.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite