Emil Boc: Guvernul îşi asumă comasarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Guvernul a luat în şedinţa de luni decizia de demarare a procedurii de asumare a răspunderii guvernamentale pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012 şi proiectul de lege referitor la promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a anunţat premierul Emil Boc într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Guvernul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi promovarea judecătorilor la ICCJ şi a decis să promoveze actele normative prin angajarea răspunderii în Parlament, a anunţat premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a explicată că punerea în aplicare a comasării va genera economii bugetare de cel puţin 20 milioane euro în anul 2012.

Partidele de opoziţie au susţinut că formaţiunile politice de la Guvernare au ales comasare de teamă că vor pierde susţinerea cetăţenilor dacă alegerile locale şi parlamentare se vor desfăşura în mod separat. Întrebat dacă îi este teamă de o moţiune de cenzură înaintată în acest sens de USL, premierul Emil Boc a declarat că nu are motive de îngrijorare. "Nu m-aş fi aflat aici dacă mi-ar fi fost teamă de vreo moţiune", a atras atenţia premierul României.

Liderii Coaliţiei au stabilit, luni, un calendar privind angajarea răspunderii Guvernului pentru comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, stabilind să insiste în Parlament ca o eventuală moţiune de cenzură să fie citită luni, 19 decembrie, iar votul să fie exercitat la 22 decembrie.

Decizia coaliţiei este ca Guvernul să înceapă în această săptămână procedurile de angajare a răspunderii pentru legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, propunerea către Parlament fiind ca asumarea să fie angajată joi, 15 decembrie.

Emil Boc s-a declarat încrezător în faptul că, datorită comasării alegerilor locale şi parlamentare, prezenţa la vot va fi mai mare: "Participarea la alegeri este mai bună în cazul comasării".

Totodată, premierul a adăugat că data alegerilor comasate va fi anunţată după stabilirea ei. Până în prezent, nu a fost înaintată nicio dată posibilă a scrutinului comun, dar liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, a declarat recent că există un termen-limită pentru stabilirea exactă a alegerilor: 22 decembrie.

El a arătat, totodată, că proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolvă problema revizuirii Constituţiei. Pentru o astfel de modificare şi inclusiv pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de aleşi este nevoie şi de sprijinul partidelor de opoziţie.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, că Birourile Permanente ale celor două Camere vor stabili în cursul acestei zile calendarul pentru angajarea răspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ.

Blaga a declarat că în şedinţa coaliţiei s-a decis angajarea răspunderii pe aceste legi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite