Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cum traiesti
0Măcrişul previne bolile cardiovasculare Măcrişul, o legumă folosită în supe sau în salate, este bogat în Vitamina C şi caroten, doi antioxidanţi, care previn bolile cardiovasculare,
Măcrişul previne bolile cardiovasculare
Măcrişul, o legumă folosită în supe sau în salate, este bogat în Vitamina C şi caroten, doi antioxidanţi, care previn bolile cardiovasculare, cancerul şi îmbătrânirea prematură. Medicina populară a adunat dovezi despre puterea tămăduitoare a acestei legume pe care o consideră o iarbă miraculoasă.
În cazuri de infecţie, febră, scorbut, otrăvire, hemoroizi, blocaje stomacale sau intestinale, măcrişul s-a dovedit un leac incontestabil. Frunzele măcrişului (Rumex acetosa) sunt diuretice, depurative şi tonice. Fitonutriţionistul Eric Favre apreciază proprietăţile laxative ale acestei legume.
În acest scop, nutriţionistul recomandă folosirea măcrişului "într-o fiertură foarte eficientă alături de lăptucă, praz şi hasmaţuchi. "Pentru diabetici, măcrişul este o legumă benefică, dar pentru bolnavii cu pietre la rinichi consumul măcrişului este contraindicat. Bolnavii de plămâni şi de reumatism trebuie să consume măcriş în cantităţi moderate.
Reţeta săptămânii
Supă de măcriş cu hasmaţuchi şi iaurt
Timp de pregătire: 30 de minute
Calorii: 130/porţia
Ingrediente: 2 morcovi, o albitură, un ardei gras, 3 cartofi, 2 cepe, 2 legături de măcriş, o legătură de hasmaţuchi, 4 linguri ulei de măsline, un iaurt degresat
Preparare : Curăţăm zarzavaturile: cartofii îi tăiem în cuburi mai mari, iar celelalte zarzavaturi în cubuleţe. Toate acestea le punem la fiert, în 2 l de apă, în următoarea ordine: rădăcinoasele, cartofii, ardeiul şi ceapa. Când zarzavaturile sunt aproape fierte, adăugăm măcrişul tăiat fideluţă. După 10 minute, luăm supa de pe foc. Fiecare porţie se serveşte cu iaurt şi se asezonează cu hasmaţuchi, tăiat foarte mărunt.