Sexul pterozaurilor va fi stabilit datorită unei fosile recent descoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirea unei fosile a permis oamenilor de ştiinţă să stabilească, pentru prima dată, sexul pterozaurilor, reptile zburătoare care au trăit alături de dinozauri acum 65 - 220 milioane de ani în urmă.

Descoperirea unei fosile de pterozaur foarte bine conservate oferă noi indicii cu privire la această specie de reptile zburătoare care au trăit în Era Dinozaurilor, acum mai bine de 65 de milioane de ani, potrivit Daily Mail.

Fosila care datează de aproximativ 160 de milioane de ani a fost descoperită în China şi oferă prima dovadă legata de sexul acestor reptile dispărute.

Fosila a fost descoperită în provincia Liaoning din nord-estul Chinei, într-o formaţiune geologică care datează din perioada Jurassicului Mijlociu.

"Fosila este a unui Darwinopterus (un tip de pterozaur), care şi-a găsit sfârşitul în timp ce depunea un ou, ceea ce ne demonstrează faptul că a fost femelă. Descoperirea ne-a permis să determinăm cu certitudine sexul animalului, un eveniment foarte rar în ceea ce priveşte studiul fosilelor şi o premieră în cazul pterozaurului," a declarat David Unwin, paleo-biolog la Universitatea din Leicester, Marea Britanie şi co-autor al studiului despre pterozauri care va fi publicat în revista Science.

Fosila denumită "Doamna T." are o anvergură a aripilor de 78 de centimetri şi şoldurile mai late decât pterozaurii masculi. Moartea reptilei a fost provocată, cel mai probabil, de o erupţie vulcanică, întrucât acestea erau foarte frecvente în acea perioadă în China.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite