Prefinanţarea blochează banii de la UE
0Reducerea cotei de prefinanţare la 10% din valoarea contractelor pune ONG-urile care au primit fonduri UE prin POSDRU în situaţia de a renunţa la proiecte. Finanţarea din fonduri europene a proiectelor de resurse umane a intrat în impas, din cauza noilor reglementări impuse de autorităţi.
Următoarele luni se anunţă dificile pentru ONG-urile care au în derulare proiecte finanţate din fondurile europene dedicate resurselor umane. Din cauza deciziei autorităţilor de a reduce cota de prefinanţare de la 30% la 10% din valoarea contractelor, mulţi beneficiari nu vor mai putea să facă rost de banii necesari, estimează consultanţii de fonduri europene.
Măsura se aplică de altfel la toate categoriile de programe, însă în cazul contractelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Rersurselor Umane (POSDRU), situaţia va fi critică, adaugă specialiştii. „Spre deosebire de alte categorii de solicitanţi, ONG-urile nu pot beneficia de împrumuturi bancare, ceea ce înseamnă că vor trebui să apeleze la surse private. Din păcate, în jur de 90% din aceste asociaţii nu au capacitatea să vină nici măcar cu un leu din propriul buzunar", a declarat pentru „Adevărul" Marian Dobrilă, directorul executiv al Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE). Consecinţele nu vor întârzia să apară în câteva luni, de la blocaje în derularea proiectelor la performanţe mult mai slabe în cadrul POSDRU.
Cum afectează reducerea prefinanţării
Toate acestea le resimt însă cel mai acut beneficiarii finali, adică persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. „Pe acest tip de proiecte, nu vorbim de faptul că cineva îşi face o pensiune şi ia un grant pentru afacerea lui. Noi aici formăm profesional şomerii României", a declarat Petru Dandea, vicepreşedintele „Cartel Alfa". Ce reprezintă o prefinanţare şi de unde provin aceşti bani? Autoritatea de Management virează anticipat solicitantului o anumită sumă de la bugetul de stat, avantaj de care nu beneficiază şi aplicanţii altor programe, cu câteva mici excepţii.
Prefinanţările au fost un ajutor foarte util pentru ONG-uri, în condiţiile în care regulile europene spun că proiectele se demarează din surse proprii şi abia ulterior se pot deconta facturile. Pe lângă reducerea cotei de prefinanţare, autorităţile au mai solicitat beneficiarilor să restituie sumele primite din prefinanţări pe care nu le-au cheltuit în termen de un an. Aceasta înseamnă că ONG-urile ar fi trebuit să vină cu documente justificative prin care să ateste cheltuirea sumelor acordate. În plus, termenele de plată a rambursărilor au crescut de la 30 la 45 de zile.
Echipa proiectului derulat de Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor are de pus în practică ţinte ambiţioase până în 2013
Aceste măsuri au fost luate în condiţiile în care, din decembrie 2008 până la 31 august 2011, s-au plătit prefinanţări de 600 de milioane de euro, iar cererile de rambursare acoperă doar 14%. Practic, Guvernul a ajuns în situaţia de a fi consumat bugetul de prefinanţări stabilit pentru aceste proiecte, după ce în ultimii ani, sumele au fost acordate fără să se mai ceară şi scrisori de garanţie bancară, explică directorul executiv al ACRAFE.
ONG-urile nu mai vor banii UE
Beneficiarii de fonduri prin POSDRU spun că, cel mai probabil, consecinţele acestor constrângeri se vor vedea cel mai clar în cazul proiectelor viitoare. „Proiectele începute trebuie continuate, măcar până la atingerea anumitor indicatori. Dar nu sunt foarte convins că voi mai aplica, pentru că nu se respectă condiţiile din contractele de finanţare", a declarat pentru „Adevărul" Andi Dojană, directorul executiv al Fundaţiei „Târgovişte spre Europa", care derulează în prezent trei proiecte.
Modificări ale contractului de finanţare
În cazul proiectelor finanţate prin POSDRU, prefinanţarea se acordă în cel puţin două tranşe, în procent de maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului.lPentru contractele de finanţare de tip grant, prima tranşă de prefinanţare va fi de cel mult 5% din valoarea eligibilă a proiectului. A doua tranşă de prefinanţare, tot de maximum 5%, va fi acordată numai după autorizarea cheltuielilor efectuate în valoare de minimum 60% din valoarea tranşei anterioare de prefinanţare primite.
Pentru contractele de prefinanţare de tip strategic, prima şi a doua tranşă din ajutorul nerambursabil vor fi fiecare de maximum 3% din valoarea totală eligibilă. A treia tranşă este mai mare. Suma va fi de maximum 4% din valoarea eligibilă. Atât în cazul celei de-a doua tranşe, cât şi în cazul celei de-a treia, sprijinul financiar va fi acordat numai după autorizarea cheltuielilor efectuate în valoare de minimum 60% din valoarea cumulată a tranşelor anterioare de prefinanţare primite.Beneficiarul va trebui să restituie prefinanţarea în cazul în care nu a depus nicio cerere de rambursare în termen de patru luni de la data primirii acesteia.
Cum îţi găseşti de lucru cu banii UE
Până acum, echipa Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor, care implementează un proiect de promovare a ocupării durabile în cinci regiuni din România, se poate lăuda cu rezultate măsurabile. După primul an de derulare a proiectului în valoare totală de 17,7 milioane de lei, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a reuşit să angajeze 69 de persoane şi să instruiască alte 132 în cadrul unor programe de formare profesională. Printre altele, a mai organizat şi patru centre de servicii de ocupare în Arad, Bucureşti, Cluj şi Dâmboviţa şi a acordat servicii de consiliere, mediere şi orientare profesională, pentru a-i ajuta pe şomeri să-şi găsească de lucru.
Este însă abia începutul, pentru că până la încheierea proiectului, la mijlocul anului 2013, mai este mult de muncă. Astfel, potrivit obiectivelor propuse prin contractul de finanţare, 396 de persoane trebuie angajate şi menţinute pe piaţa muncii, ne spune Bianca Buzetto, managerul proiectului. Nu este singura ţintă a echipei Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor. Alte 3.600 de persoane din mediul urban şi rural trebuie atrase pe piaţa muncii, prin furnizarea de servicii de informare privind piaţa muncii. De asemenea, din banii europeni, fundaţia şi-a propus să dezvolte un pachet inovativ de servicii de ocupare în parteneriat public-privat pe baza unui model transnaţional.
Perspective sumbre
Bianca Buzetto este conştientă însă că noile reglementări luate de autorităţi în privinţa finanţărilor acordate prin POSDRU - reducerea şi returnarea prefinanţării necheltuite - vor afecta buna desfăşurare a proiectelor. „Este suficient să ne gândim la sumele cheltuite, dar încă neincluse în cereri de rambursare, pe care beneficiarul şi partenerii vor trebui să le returneze din fonduri proprii", remarcă ea. Situaţia se traduce prin blocaje financiare pentru beneficiari, în condiţiile în care ONG-urile nu sunt eligibile pentru creditare.
Ea spune că necesitatea de a asigura finanţarea activităţilor până la rambursare va greva bugetele organizaţiilor în mod proporţional cu intensitatea cheltuielilor şi numărul de proiecte implementate, afectând grav ritmul desfăşurării activităţilor. „În cazul nostru, vor fi afectaţi şi cei aproape şase mii de oameni aflaţi în diferite situaţii de risc, beneficiari ai proiectelor pe care le derulăm în momentul de faţă", spune managerul proiectului. Ea avertizează că noile măsuri pun în pericol principiul subsidiarităţii, „conform căruia familia, comunitatea, asociaţiile şi autorităţile locale şi centrale trebuie să fie sprijinite pentru a răspunde nevoilor cu care se confruntă persoanele".