Pământul se "îngraşă" la Ecuator din cauza topirii gheţarilor
0Topirea gheţii din Antarctica şi Groenlanda duce la creşterea în volum a oceanelor, iar această apă în plus este atrasă spre Ecuator, determinând o "îngraşare" a Pâmântului în jurul "taliei".
De-a lungul secolelor, au fost emise diverse păreri asupra formei Pamântului, dar că nu este o sferă perfectă este un fapt cunoscut tuturor de mult timp. Forma de "geoid" a Pământului arată modul în care acţionează gravitaţia pe planeta noastră. O persoană aflată la Polul Nord, de exemplu, se află cu aproximativ 21 de kilometri mai aproape de centrul Pământului decât cineva de la Ecuator.
Această diferenţă a tot scăzut în ultimii 20.000 de ani, adică de la încheierea Erei Glaciare, cu circa şapte milimetri pe deceniu şi chiar s-a crezut că Pământul va fi tot mai aproape de atingerea formei de sferă perfectă. În timpul erei glaciare, greutatea calotelor glaciare era atât de mare, încât a deformat scoarţa şi mantaua Pământului, acesta umflându-se la mijloc.
Acum, însă, micşorarea circumferinţei Pământului pare să se fi oprit, iar responsabilă de acest fenomen este topirea gheţarilor. Potrivit cercetătorilor citaţi de National Geographic, Groenlanda şi Antarctica pierd un total de 382 de miliarde de tone de gheaţă pe an. Gheaţa cade în ocean, se topeşte şi este atrasă spre Ecuator. Acum, acei milimetri pierduţi de la terminarea Erei Glaciare încoace vor fi adăugaţi circumferinţei Pământului.
Imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană în luna martie oferă cea mai exactă reprezentare a felului în care variază gravitaţia pe Glob. Forţa gravitaţională este mai puternică în zonele colorate în galben şi mai slabă în zonele albastre.