Olimpiada micilor meşteşugari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi Clubul Elevilor şi Copiilor din Avrig, organizează faza judeţeană a Olimpiadei "Meşteşuguri Artistice

Complexul Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi Clubul Elevilor şi Copiilor din Avrig, organizează faza judeţeană a Olimpiadei "Meşteşuguri Artistice Tradiţionale". La concursul care va avea loc la Avrig participă elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Potrivit Regulamentului Olimpiadei, participanţii se vor prezenta la Avrig în costumul popular specific localităţii de origine.

Micii meşteri au deprins meşteşugurile tradiţionale fie în familie, fie de la creatori populari renumiţi, membri ai Academiei Artelor Tradiţionale din România sau la şcoală ori la cluburile copiilor şi elevilor.

Potrivit Danei Botoroagă, de la Muzeul Civilizaţiei Transilvane "Astra", "meşteşugurile tradiţionale acceptate în concurs sunt: ţesut, brodat, cojocărit, confecţionat măşti, icoane pictate pe lemn sau sticlă, împletit papură, confecţionat podoabe, sculptură în lemn, prelucrarea şi decorarea metalelor, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale. Lucrările prezentate în concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc şi exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei". Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de manifestările din cadrul Festivalului Folcloric "Moştenire din Bătrâni", ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. Faza naţională a Olimpiadei "Meşteşuguri Artistice Tradiţionale" este unul dintre proiectele culturale incluse în "Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană - 2007", care se va desfăşura în perioada 23-30 august 2007, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

La ediţia din acest an, în premieră, la eveniment vor participa şi copiii meşteşugari din ţările Uniunii Europene.

Târg al meşteşugarilor maghiari la Braşov

Manifestare de excepţie şi la Braşov, important nod de comunicaţie şi renumit punct comercial în care soseau negustori din toate zonele ţării, dar şi din afara ei. În ideea de a păstra şi în prezent ceva din specificul de altădată, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov şi Asociaţia Culturală Apaczai "Csere Janos" organizează astăzi a şaptea ediţie a Zilei meşteşugurilor tradiţionale ale comunităţii maghiare din România, între orele 10.00 şi 22.00.

Evenimentul se va desfăşura la Centrul Reformat "Casa Speranţei", aflat pe str. Moldovei nr. 2. Meşterii populari maghiari vor aduce cu ei, la Braşov, creaţiile lor autentice şi îşi vor prezenta meşteşugurile prin demonstraţii ad-hoc. Cu această ocazie vor avea loc concerte de muzică şi dansuri populare, muzică folk şi muzică uşoară, cu participarea extraordinară a formaţiei Kalagor din Sf. Gheorghe (Covasna), care va aduce în faţa publicului instrumente tradiţionale medievale. Potrivit directorului Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, Adrian Văluşescu, târgul urmăreşte formarea şi cultivarea gustului pentru valorile tradiţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite