Mamele care îşi cresc copiii rămân fără concediu medical
0, ele nu pot beneficia de indemnizaţia pentru concediu medical.Mămicile pot avea concediu de creştere a copilului până la vârsta de 2 ani sau până la 3 ani, dacă copilul are un handicap.
, ele nu pot beneficia de indemnizaţia pentru concediu medical.
Mămicile pot avea concediu de creştere a copilului până la vârsta de 2 ani sau până la 3 ani, dacă copilul are un handicap. Conform legii, contribuţia mamei la asigurările sociale de sănătate, pe perioada în care beneficiază de indemnizaţia de creştere a copilului, e suportată de la bugetul de stat. Până la 1 ianuarie 2006, perioada de creştere a copilului este asimilată stagiului de cotizare necesar pentru concediile medicale. Printr-o eroare legislativă, după această dată însă, acest interval nu mai este luat în calculul stagiului de cotizare pentru concediimedicale.
Legea trebuie modificată urgent
Pentru a beneficia de concediu medical, o persoană trebuie să aibă un stagiu de cotizare de şase luni în ultimele 12 luni. Din cauză că perioada de creştere a copilului nu mai e asimilată stagiului de cotizare, mamele care se întorc la serviciu după cei doi ani de creştere a copilului şi se îmbolnăvesc în următoarele şase luni de activitate nu mai beneficiază de indemnizaţie de concediu medical. Toată această situaţie încurcată a pornit de la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 158 din 2005 şi de la normele ei de aplicare, care fac trimitere doar la un alineat din articolul 6 din Ordonanţa 150 din 2005, şi nu la tot articolul. Alineatul face referire doar la persoanele care îşi efectuează stadiul militar. Pentru ca mamele să beneficieze de drepturile care li se cuvin ar fi nevoie de o rectificare urgentă a OUG 158 din 2005, în condiţiile în care mii de femei se află în această situaţie.