Aradul ne învaţă să gestionăm deşeurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectarea selectivă a gunoaielor din judeţul Arad se va face cu sprijinul primăriilor unor comune. Proiectul "Colectarea selectivă a deşeurilor în partea de nord-vest a judeţului Arad",

Colectarea selectivă a gunoaielor din judeţul Arad se va face cu sprijinul primăriilor unor comune.

Proiectul "Colectarea selectivă a deşeurilor în partea de nord-vest a judeţului Arad", derulat de Consiliul Local Socodor, în parteneriat cu Consiliul Local Grăniceri şi Consiliul Local Pilu, va face din acest judeţ un model de gestionare a deşeurilor pentru întreaga ţară. Implementarea noului sistem de colectare selectivă va reduce volumul gunoaielor depozitate prin valorificarea celor reciclabile.

Primarul comunei Socodor, Dimitrie Jura, a precizat că bugetul total al proiectului este de 532.693,24 de euro, din care 479.423,92 euro contribuţia Uniunii Europene, iar diferenţa de 53.269,32 de euro, contribuţia celor trei comune asociate. "Obiectivul general al proiectului vizează crearea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor menajere, astfel încât să se stimuleze colec-tarea selectivă şi să se reducă volumul deşeurilor depozitate în cele trei comune: Socodor, Pilu şi Grăniceri", a precizat Dimitrie Jura.


"Se va îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător"


În vederea atingerii acestui obiectiv sunt prevăzute următoarele etape în implementarea proiectului: înfiinţarea unui sistem de colec-tare selectivă a deşeurilor menajere în comunele Socodor, Grăniceri şi Pilu, asigu-rarea condiţiilor şi dotărilor necesare pentru valorificarea eficientă a deşeurilor colectate selectiv şi transportul deşeului mixt, creşterea volumului de deşeuri valorificate pentru reciclare.

De asemenea, se mai doreşte reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile eliminate, prin informarea publicului cu privire la metode simple şi eficiente de compostare în gospodărie, selectarea unui amplasament pentru amenajarea punctului de valorificare, reducerea impactului negativ datorat gestionării defectuoase a deşeurilor menajere asupra populaţiei şi mediului şi crearea de locuri de muncă în sectorul terţiar legat de colectarea, transportul şi valorificarea deşeurilor menajere solide.

Beneficiarii proiectului vor fi cei 6840 de locuitori ai comunelor Socodor, Grăniceri şi Pilu, cele 35 de instituţii publice care funcţionează în aceste comune, precum şi cei patru agenţi economici care vor prelua deşeurile colectate selectiv. "Prin implementarea sistemului de colectare a deşeurilor estimăm că va creşte nivelul de trai şi nivelul de civilizaţie al populaţiei celor trei comune. De asemenea, se va îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător prin scăderea poluării apelor subterane şi de suprafaţă, a solului şi a aerului", a mai concluzionat primarul din Socodor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite